Συνταγή ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΡΤΗ
ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ ΨΗΜΕΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ!!!
- 1 κιλό αλεύρι ολικής ή Ντίνκελ ή ζεας
- 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.σ ζάχαρη καρύδας ( για καλύτερο φούσκωμα )
- 3 1/2 κούπες χλιαρό νερό
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και την μαγιά ανακατεύοντας πολύ καλά να διαλυθεί
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και το αλάτι ανακατεύουμε καλά και σιγά-σιγά ρίχνουμε όλο το αλεύρι
το ζυμάρι πρέπει να κολλάει στα χέρια γι αυτό μη προσθέσετε άλλο αλεύρι
Το σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο
Την άλλη μέρα το πρωί ρίχνουμε στον πάγκο μας αλεύρι ολικής και ρίχνουμε πάνω το φουσκωμένο μείγμα με την βοήθεια μιας σπάτουλας
Αρχίζουμε να διπλώνουμε με την σπάτουλα το ζυμάρι από κάτω προς τα πάνω έως να απορροφήσει το αλεύρι και να μη κολλάει
Φτιάχνουμε ένα καρβέλι (τα διπλώματα να είναι προς τα πάνω) το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε 1 ώρα
Λαδώνουμε ελαφρά την γάστρα και σκεπασμένη την βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα να κάψει
Την βγάζουμε και προσεκτικά αφαιρούμε το καπάκι και βάζουμε μέσα το καρβέλι μας
Σκεπάζουμε την γάστρα και την ξαναβάζουμε στο φούρνο για 25 λεπτά χαμηλώνοντας λίγο στους 180 βαθμούς
μετά απο τα 25 λεπτά βγάζουμε το καπάκι της γάστρας και αφήνουμε το καρβέλι μας να ξεροψηθεί και να πάρει ωραίο χρώμα!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.