ΡΕΒΑΝΙ ΜΕ STEVIA !!!
Συνταγή Μαρία Κούρτη
ΥΛΙΚΑ
- 6 αυγά
- 500 γρ σιμιγδάλι ψιλό ( υπάρχει και σιμιγδάλι ολικής ή το απλό)
- 100 γρ κρυσταλλική στεβια σε αναλογία 1:3
- 150 γρ βούτυρο αγελάδος
- 2 κ.σούπας μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- ξύσμα απο μισό λεμόνι
- 1 κ.σ. ( 2 γρ ) μαστίχα σε δάκρυα
- 1 φλ.τσ. ( 225 γρ ) φρέσκο γάλα 1,5% λιπαρά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 4 φλ.τσ. νερό ( 900 γρ )
- 200 γρ στεβια κρυσταλλική σε αναλογία 1:3
- 45 σταγόνες ( 1 κ.γλ. ) υγρλη στεβια 1:4
- φλούδες από 1/2 λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 κ.γλυκού κόμμι Γκουάρ
Ακόμα μια θαυματουργή σκόνη που θα σας λύσει τα χέρια στη ζαχαροπλαστική και την μαγειρική σας Γκουάρ ή κόμμι γκουάρ. Από τις καλύτερες πρώτες ύλες που φημίζονται για την πηκτική τους ιδιότητα, το γκουάρ είναι η σωτήρια λύση εάν θέλετε να φτιάξετε σπιτικά παγωτά ή να ετοιμάσετε λαχταριστές πουτίγκες, να δέσετε σιρόπια, να χαρίσετε τρεμουλιατή υφή σε κρέμες, ή να ετοιμάσετε σάλτσες και ντρέσινγκ στη μαγειρική σας. Όσο για το από πού προέρχεται αυτή η σκόνη; Ούτε που πάει ο λογισμός σας. Από τη φύση είναι η απάντηση. Συγκεκριμένα από την επεξεργασία του ομώνυμου φασολιού (Cyamopsis tetragonoloba είναι η επιστημονική ονομασία του γκουάρ),ένα όσπριο που μοιάζει εκπληκτικά με το δικό μας πράσινο φασολάκι και απαντάται στο Πακιστάν και στη Βόρειο Ινδία. Σε αυτές τις εξωτικές εκτάσεις, μόλις περάσουν οι μουσώνες, αυτά τα φασολάκια συλλέγονται ευλαβικά για να λιαστούν στη συνέχεια στον ήλιο και να αποξηρανθούν. Μετά σειρά έχει η αφαίρεση των σπόρων που κρύβεται στο εσωτερικό τους. Αυτά στη συνέχεια αλέθονται και η σκόνη τους είναι αυτή που χρησιμοποιείται ευρέως από αναρίθμητα συσκευασμένα προϊόντα. Αυτό το περίφημο φασόλι γκουάρ που ακούει επίσης στην ονομασία guar gum, έχει μια φοβερή ιδιότητα. Να παγιδεύει τα μόρια του νερού και έτσι όταν έρχεται σε επαφή με το υγρό στοιχείο σταθεροποιείται και πήζει, χαρίζοντας μια υφή τζελ, ενώ αποτρέπει το σχηματισμό κρυστάλλων. Γι' αυτό όταν θελήσετε να φτιάξετε το παγωτό σας μην το παρακάνετε στη δοσολογία του , αλλά εφαρμόσετε την ακριβή δοσολογία που αναγράφει η συνταγή αν δε θέλετε να μετατραπεί το μείγμα σας σε στόκο... Επίσης μπορείτε κάλλιστα να συνδυάσετε σε ισόποση δόση σκόνη γκουάρ με τη σκόνη της ξανθάνης και να έχετε το ίδιο πηκτικό αποτέλεσμα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.