Mix de fibres ή αλλιώς Μix 1
Mix 2
Συστατικά: κυτταρίνη, ξανθικό
κόμμι, αλεύρι κοντζακ. Για όλες τις φάσεις!
Mix 4 για πίτσα
Mix 5 για μπακέτα
Mix 7 για βάφλες
Αλεύρι κοντζακ (γλυκομαννάνη)
ΑΛΕΥΡΙ ΜΕΣΚΙΤ
ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΚΧΑΡΟΥ
ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Το μεσκίτ είναι ένα είδος άγριας μιμόζας, δέντρο άγριο και πολύ ανθεκτικό που το βρίσκουμε στην νότια πλευρά της Αμερικής.
Το αλεύρι μεσκίτ το παίρνουμε από τους καρπούς του που μοιάζουν με φασόλια, και είναι βασικό συστατικό στη διατροφή των κατοίκων της ερήμου. Η γεύση του είναι γλυκιά και πλούσια με έναν τόνο καραμέλας. Το μεσκίτ είναι τέλειο για χυμούς ειδικά με μάκα και κακάο.
Και κάτι πολύ σημαντικό....το μεσκίτ έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και βοηθά τα άτομα με πρόβλημα διαβήτη να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
Αυτό που χαρακτηρίζει το μεσκίτ είναι οι υδρόφιλες διαλυτές του ίνες – κυρίως η γαλακτομανάνη (galactomanan)- που όταν καταναλώνονται μαζί με το φαγητό δεσμεύουν στο ζελέ τους μέρος της τροφής, αναγκάζουν την πέψη ειδικά των υδατανθράκων να γίνει αργά (σε 4 -6 ώρες) και δεν επιτρέπουν έτσι απότομη αύξηση στην καμπύλη σακχάρου. Οι διαβητικοί έχουν τώρα μια εναλλακτική λύση στην απαγόρευση που βιώνουν για κατανάλωση προϊόντων από άλευρα δημητριακών. Μπορούν να αντικαταστήσουν μεγάλο μέρος τους με το αλεύρι μεσκίτ.
Μια άλλη σημαντική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το μεσκίτ είναι στα άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Μιας και το μεσκίτ είναι αλεύρι από λαχανικό και όχι από δημητριακό δεν περιέχει γλουτένη. Προσθέτοντας μεσκίτ σε ό,τι παρασκευάζετε με αλέυρι πχ στο ψωμί, μειώνετε την περιεκτικότητα του φαγητού σε γλουτένη. Η χρησιμοποιούμενη αναλογία είναι ¼ φλιτζάνι μεσκίτ για κάθε φλιτζάνι από αλεύρι.
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ
*Υδρόφιλες ίνες, όπως η γαλακτομανάνη που ευνοούν την αργή πέψη των υδατανθράκων και δεν ανεβάζουν τις τιμές του σακχάρου
*Τα σάκχαρά του είναι κυρίως φρουκτόζη, που δεν χρειάζεται ινσουλίνη για να μεταβολιστεί
*Επειδή η πηγή του είναι ένα όσπριο-λαχανικό, είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη, και μάλιστα έχει αρκετή περιεκτικότητα σε λυσίνη,
*Έχει γλυκαιμικό δείκτη 25
Shirataki – Ζυμαρικά και ρύζι από κόντζακ
Κόμμι Γκουάρ
Το κόμμι γκουάρ χρησιμοποιείται ως φυτικό πηκτικό μέσο σε συνταγές. Η πηκτικότητά του είναι 8 φορές ισχυρότερη από αυτή του κορν φλαουρ. Βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Δίνει όγκο στα μείγματα και ωραία υφή στα παγωτά και τα βοηθά να μην κρυσταλλώνουν στην κατάψυξη. Για όλες τις φάσεις!
Ψύλλιο
Σκόνη γάλακτος και Ασπράδι αυγού σε σκόνη (αλμπουμινη) Χρησιμοποιούνται σε αντικατάσταση των αλεύρων για να πήζουν τα μείγματα μας και να φτιάχνουμε ζύμες για τις παρασκευές μας! Για όλες τις φάσεις!
Αγάρ-αγάρ σκόνη (φυτική ζελατίνη)
Χυμοί bolero ή kendy
Ζέμυθα
Η διατροφική μαγιά έχει προβιοτική δράση, και για αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στη γαστρεντερική χλωρίδα.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συνδέονται με την ισορροπία της φυσικής λειτουργίας του νευρικού συστήματος, την καλή διάθεση και την ενεργητικότητα των νεύρων του εγκεφάλου.
Ίνες μήλου ( 2 κ.σ )
ενέργεια (kcal/kJ): 354/1.480
πρωτεΐνη (γρ.): 80
υδατάνθρακες (γρ.): 5 -εκ των οποίων σάκχαρα (γρ.): 5
λίπη (γρ.): 1,5 -εκ των οποίων κορεσμένα (γρ.): 1
εδώδιμες ίνες (γρ.): 0
νάτριο (γρ.): 0,13
Φυτικές ίνες με υφή αλευριού με το οποίο μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα ινών στα αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα, μειώνωντας την πρόσληψη υδατανθράκων. Oι ίνες Σίτου δεν απορροφώνται, με αποτέλεσμα να είναι ιδανικές για όσους ακολουθούν διατροφή 3 φάσεων, δίαιτα keto, palaio, dukan κ.λπ.
ΓΛΟΥΤΕΝΗ
– θερμίδες (kcal): 394
– λιπαρά (γρ.): 3,8, εκ των οποίων κορεσμένα (γρ.): 0,8
– υδατάνθρακες (γρ.): 9,4, εκ των οποίων σάκχαρα (γρ.): 0,7
– πρωτεΐνες (γρ.): 79,5
– ίνες (γρ.): 2,3
– αλάτι (γρ.): 0,04
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.