Συνταγή Μαρία Κούρτη
Για 2η φάση
ΥΛΙΚΑ
- 1/2 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο ή βούτυρο αγελάδος
- 2 αυγά ολόκληρα και 3 ασπράδια
- 1 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα 1,5% λιπαρά
- 1 φλυτζάνι ξυλιτόλη ή ζάχαρη καρύδας ή 1/2 φλ. τσαγιού στέβια κρυσταλλική σε αναλογία 1:3
- 1,5 φλ.τσαγιού φαρίνα ολικής
- 1,5 φλ τσαγιού φρυγανιά σικάλεως τριμμένη
- 2 φλ. τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες ή 1 κ.σ. υγρή βανίλια
- 1 κ.σ. κοφτή κανέλα
- 1/2 κ.γλ γαρίφαλο
- 2 κ.σ. κονιάκ
- μια πρέζα αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 2,5 φλ. τσαγιού νερό
- 3 φλυτζάνια τσαγιού ξυλιτόλη ή ζάχαρη καρύδας ή 1 φλ. τσαγιού stevia κρυσταλλική σε αναλογία 1:3
- χυμό απο 1/2 λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 5 καρφάκια γαρίφαλο
- 1 κ.σ. βούτυρο ( για να πήξει το σιροπάκι)
Σε ένα μπολ βάζουμε τη φαρίνα ολικης - την φρυγανιά - το μπέικιν - τις βανίλιες - την κανέλα - το γαρίφαλο - το αλάτι και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά..
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με την κανέλα και τα γαρίφαλα να βράση..( αν βάλετε ξυλιτόλη ή ζάχαρη καρύδας θα την βάλετε κι αυτή τώρα)
αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα ρίχνουμε το λεμόνι , βούτυρο και αποσύρουμε απο την φωτιά..αφήνουμε να κρυώσει καλά
Χτυπάμε τα 5 ασπράδια να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το λάδι ( ή το βούτυρο ) μαζί με το γλυκαντικό που επιλέξαμε και χτυπάμε πολύ καλά....ρίχνουμε τους 2 κρόκους και συνεχίζουμε
Στο κονιάκ διαλύουμε την σόδα να αφρίσει και το ρίχνουμε στο μείγμα μας
ακολουθεί το γάλα
Σταματάμε το μίξερ και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε απαλά ρίχνοντας σιγά-σιγά την μαρέγκα και το 1ο μείγμα με τα στερεά που είχαμε ετοιμάσει
Απαλές κινήσεις από κάτω προς πάνω έως να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί μεσαίου μεγέθους και ψήνουμε στούς 180 για 45 - 50 λεπτά
Οταν είναι έτοιμο το βγάζουμε απο τον φούρνο και κατευθείαν ρίχνουμε το κρύο μας σιρόπι
Ρίχνουμε απο πάνω λίγο τριμμένο καρύδι και όταν κρυώσει σερβίρουμε!!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.